2018-12 Helgerna är i antågande

2018-12 Helgerna är i antågande

This post is also available in english: 2018-12 Winter is coming

 

December … Ibland känns det som tiden bara flyger det iväg. Det är som om det bara var igår vi satt här på kontoret svettades med 30 grader ute och nu när jag ser ut ser jag frusna fönster och köldnupna gräsmattor.

2018 har varit ett roligt år, både med sina uppgångar och nedgångar, detta kan ha varit ett av de bästa år som detta företag har haft. Vi började med en omorganisation och med tunga hjärtan efter -17 men sedan dess har vi återhämtat oss och befinner oss nu på en ny och starkare plats än någonsin. Bokstavligen på en ny plats också, vi har just avslutat vår flytt till nya lokaler och börjar känna oss riktigt hemma.

När vi alla avslutar vårt arbete för det här året ser vi redan fram emot nästa, vi har så mycket att göra och så mycket vi vill visa er!

Oavsett om du sitter fast på jobbet i helgerna, åker skidor, semestrar på andra ställen eller njuter hemma med familjen vill vi bara ta en minut och säga: Tack!

Tack för att du låter oss vara en del av ditt vardagliga arbetsliv. Vi önskar er God Jul och Gott Nytt År! Vi kommer tillbaka efter nyår den 7 januari i full kapacitet. (Supporten finns som alltid tillhands för att hjälpa till när det behövs.)

 

Plattor, kommentarer och förbättringar

Vi närmar oss snabbt slutet av året och även om det inte gått så lång tid sedan vår senaste uppdatering har vi lyckats lägga till en hel del nyheter på den här sidan nyår.

I den här releasen återinför vi en populär funktion; Plattor. Du kan läsa mer om hur du använder dem längre ner i det här inlägget.

Vi har också arbetat med att ta fram ett koncept för hur vi kan höja kompetensen för våra användare. Vi har tagit fram ett utbildningsprogram för 2019 och första steget är en kurs för svenska målerientreprenörer den 5 februari i Ystad, Sverige, där vi fokuserar på målerikalkyler. Vidare bjuder vi även in till kurs i Effektiv mängdberäkning den 14 februari. Fler datum finns under Support & Utbildning. Om du vill vara säker på att du får information, anmäl dig till vårt nyhetsbrev (anmälan finns längst ner på sidan) för att vara säker på att du håller dig uppdaterad på våra senaste nyheter.

Vi kommer att börja stänga Geometra 2 för Java ordentligt under första halvåret 2019, så nu är det dags att ta tag i övergången till Geometra på webben på allvar. På våra supportsidor på webben får du hjälp att komma igång vår support finns också tillhands. Om du vill få maximalt ut av din övergång till webbversionen så anmäl dig till en av våra Geometrakurser.

 

[Allmänt] Förbättring av språkpaketen

Vi har gått igenom alla texter som används i Geometra och uppgraderat till ett nytt verktyg för språkhantering. Detta inkluderar även att vi lagt till användbara tips, kortkommando och hjälptexter till funktioner och knappar i Geometra för att underlätta ditt arbete och hjälpa dig att hitta genvägar i tjänsten.

Där det är möjligt har vi också lagt till extra information och tips om hur du använder dessa funktioner.

I samband med uppgradering av språkpaketen har vi ersatt de två separata paketen USA/GB med ett engelskt språkpaket istället.

Om du hittar felstavning, en konstig formulering eller saker som kan förbättras med de nya texterna, så meddela oss gärna!

[Drive] Olika bugfixar

Fixat ett fel där rensning av namnfältet för en fil eller mapp fick Geometra att krascha och göra filinformationen inkorrekt.

 

[Kalkylvyn] Användargränssnitt för QHD och Ultrawide

Utvecklingen går mot skärmar med högre och högre upplösning och vi har fått feedback från användare med stora skärmar att förbättra navigeringen för dem. I den här releasen försöker vi att ändra användargränssnittet lite för att bättre tillgodose dessa nya användarscenarier. Den första uppdateringen kommer att vara på skärmar som är större än FullHD (1920×1080 upplösning) då rutan för annoteringsegenskaper flyttas automatiskt till vänster om PDF-filen. Det betyder att om du kör en 16: 9 1440p eller till och med en UltraWide (21: 9) 1440p bildskärm borde du nu se Annoteringsegenskaperna bredvid Annoteringsträdet. Det här är relaterat till hur stort webbläsarfönstret där du kör Geometra är.

Vi introducerar den här ändringen för att minska de ögonrörelser som krävs för att läsa relevant information medan du arbetar. Låt oss veta vad du tycker!

 

Exempel lägre upplösning:

 

 

Exempel med högre upplösning:

 

 

[Kalkylvyn] Utökad färgpalett och förändrat positionering

Vi har lagt till 18 nya färger i färgpaletten och vi har flyttat den ur vägen för Annoteringsegenskaperna, vilket gör att den nu inte täcker informationen som finns där. Vi har försökt lägga till en till neonton i paletten. Vi hoppas att nya tilläggen kommer att vara till nytta för dig när du färglägger dig till bättre byggprojekt!

 

 

[Kalkylvyn] Slå av och på Annoteringsegenskaper

Vi är säkra på att du har lagt märke till det lilla hoppet PDF-filen ibland gör när du väljer något och fönstret Annoteringsegenskaper visas. Vi har ändrat detta beteende för att låta dig bestämma mer hur du vill att arbetsytan ska se ut. I den här releasen är ett nytt alternativ som låter dig växla och avaktivera rutan för Annoteringsegenskaper helt. Du hittar kryssomkopplaren i AppBaren.

 

 

[Kalkylvyn] Plattor

Nu tar den mycket efterfrågade Plattorfunktionen sig in i webbversionen av Geometra. Plattor kommer att vara tillgängligt för följande annoteringar:

  • Area
  • Cirkel
  • Frihand
  • Reduktion

 

Funktionen gör att du matematiskt kan räkna ut antal plattor, foglängd och fogvolym för ett visst område. Geometra behöver 5 värden att göra denna uträkning och funktionen tar hänsyn till eventuella reduktion som du gjort på annoteringen.

Du hittar den nya knappen i rutan för Annoteringsegenskaper

 

 

Fyll i fälten i dialogrutan som dyker upp, notera att dessa värden är angivna i centimeter (CM). Om du räknar på takplattor kan du lika gärna ange negativa värden för fogbredd om du vill att plattorna ska överlappa varandra.

 

 

Din formel kommer att visas på själva knappen och den blir grön när det finns på annoteringen.

 

 

Leta efter de nya värdena i tabellen i annoteringsegenskaperna, det finns tre nya variabler som du kan använda i annoteringsraderna: Plattor = T, Foglängd = SL och Fogvolym = SVO

 

 

[Kalkylvyn] Uppgradering av exporter med nya värden

Exporten har uppgraderats och kommer nu att exportera några ytterligare värden när de används i Geometra.

Plattor, formel för plattor, foglängd, fogvolym och Filnamn är nu tillgängliga i relevanta exporter. Tabellen nedan visar dig var de nya värdena visas.

 

 

[Kalkylvyn] Andra buggfixar

Löst en bugg där punkter från reduktioner inte återgavs korrekt vid flerval.
Löst en bugg där punktannotering inte skrivit ut texter korrekt när du använt ikoner.
Löst en bugg där en nyskapad reduktion inte visades sina värden korrekt när den flyttades till en mapp efter skapandet.